تهیه پودر چربی از روغن پالم

روغن ها از منابع مختلفي تهيه مي شوند. ازجمله: ضايعات كشتارگاهي طيور، ضايعات كشتارگاهي دامي و منابع گياهي (دانه ها و میوه های روغنی) از جمله سویا، کلزا، آفتابگردان، میوه پالم، هسته پالم، نارگیل و… .

پالم چيست؟

پالم ميوه درخت نخل گرمسيري است و هم خانواده خرماست. بيشترین مقدار تولید پالم در کشورهایی است که در مناطق گرمسیری یا استوایی هستند. مانند جنوب شرق آسيا ( اندونزي و مالزي) و آفريقا. به طور کلی کشورهای واقع شده در ١٠ درجه بالاتر و ١٠ درجه پايين تر از خط استوا مستعد ترین موقعیت برای کشت گیاه نخل و تولید میوه پالم هستند.

روغن پالم کاربرد های مختلفی از جمله صنایع غذایی انسانی، تولید محصولات آرایشی و بهداشتی، تولید سوخت های زیستی و خوراک دام دارد. دلایل استفاده از پالم در خوراک دام را می توان به این صورت خلاصه کرد.

  • قیمت بهینه نسبت به کیفیت آن: با وجود اینکه بعضی روغن های گیاهی دیگر نیز ترکیب اسیدهای چرب 16 و 18 کربنی را دارند ولی به دلیل میزان عرضه محدودتر نسبت به پالم، و تقاضای بیشتر آن ها در صنایع غذایی مورد استفاده در انسان و برخی صنایع دیگر از جمله تولید مواد آرایشی و بهداشتی، قیمت بالاتری داشته و به عنوان منبع مورد استفاده در صنعت خوراک دام، توجیه اقتصادی ندارند.
  • كيفيت توليد در سطح استاندارد غذاهاي انساني: از آن جا که روغن پالم برای صنایع غذایی انسانی نیز مورد استفاده قرار می گیرد، تصفيه شده است و بدون بو و مواد نامطلوب از جمله فلزات سنگين است. کیفیت تولید آن در سطح استاندارد های غذای انسان است و استفاده از این ترکیب در خوراک دام، امنیت غذایی جامعه ای را که از محصولات دامی استفاده می کند، تضمین می کند.
  • روغن پالم بعد از هیدروژنه شدن نقطه ذوب بالایی داشته و در شرايط محيطي گرم پايدار است.
  • به دليل جايگزين شدن پودر چربی با سایر منابع انرژی از جمله غلات و دانه های روغنی و کاهش تخمیر در شکمبه، به كاهش استرس گرمايي در دام در فصل گرما کمک می کند.
  • استفاده از روغن پالم، می تواند میزان استفاده از غلات را به نسبت 1:3 کاهش دهد. یعنی انرژی موجود در هر واحد روغن پالم 3 برابر انرژی همان مقدار ذرت و جو است. به دلیل امکان استفاده 3% پودر چربی پالم در خوراک دام، می تواند تا حدود 2 کیلوگرم از مصرف غلات به ازای هر راس در روز کم کرد.
  • پروفایل اسید چرب روغن پالم، قابلیت هضم بالاتری نسبت به سایر روغن های گیاهی دارد.

روغن پالم بعد از فرایند روغن کشی، تصفیه شده و ناخالصی های آن حذف می شود. خلاصه ای از فرایند روغن کشی و تصفیه روغن پالم به این شرح است:

  1. در مرحله جمع آوري، ميوه ها بعد از چيده شدن از مزرعه از نظر كيفي دسته بندي شده و به دنبال آن وزن کشی می شوند.
  2. ميوه ها در مرحله پاك شدن از خوشه ها جدا می شوند.
  3. در مرحله بعد ضد عفوني مي شوند.
  4. در ادامه با ضربه مكانيكي و در دماي بالا خرد مي شوند.
  5. مرحله بعدی، روغن كشي است. روغن به دست آمده در مرحله قبل با فشار مكانيكي يا آب داغ استخراج مي شود.
  6. ناخالصي هاي روغن مثل الياف، بقاياي سلول هاي گياهي و آب در مرحله تصفيه حذف مي شوند.

روغن حاصل از روغن کشی پالم به طور معمول به دو بخش پالم اولئین و پالم استئارین تقسیم می شود. تفاوت این دو بخش در نسبت اسیدهای چرب و نقطه ذوب آن هاست. ولی هر دو بخش اثربخشی مطلوبی در خوراک دام دارند.

از آنجا که اسيدهاي چرب غير اشباع بر فعاليت ميكروارگانيسم هاي شكمبه اثر منفي دارند، مانع از هضم بهینه مواد علوفه ای می شوند. اضافه كردن آن ها به جيره غذايي دام، منجر به كاهش هضم علوفه، كاهش راندمان هضم مواد و در نتيجه كاهش مقدار توليد چربي و شير مي شود. بنابراین راهکارهایی برای جلوگیری از این اثرات منفی به کار گرفته می شود که عبارتند از هیدروژنه کردن و ساخت نمک های کلسیمی اسید های چرب غیر اشباع.

  • هيدروژنيزاسيون اسيدهاي چرب: يكي از روشهايي است كه به وسیله آن اسیدهای چرب غیر اشباع، در حضور هیدروژن و کاتالیزور، اشباع می شوند. به این ترتیب، اسید های چرب دیگر در دسترس ميكروارگانيسم هاي شكمبه نخواهند بود و مزاحمتی برای عملکرد آن ها ایجاد نخواهند کرد. با این کار، فرایند هضم چربي ها به روده سپرده مي شود.

بعد از فرایند هیدروژناسیون، روغن در دمای محیط جامد خواهد بود و نقطه ذوب آن بین 55 تا 60 درجه سانتی گراد خواهد شد. در این مرحله، روغن جامد شده، آسیاب شده و پودر چربی خالص تولید می شود که قابل استفاده در خوراک دام است. پودر چربي خالص متشكل از تري گليسريدهايي است كه تمام زنجيره اسیدهای چرب آن اشباع است.

  • نمک های کلسیمی اسیدهای چرب غیر اشباع: یکی دیگر از راه های محافظت چربی ها در برابر میکروارگانیسم های شکمبه و جلوگیری از اثرات نامطلوب اسیدهای چرب غیر اشباع، تبدیل کردن آن ها به نمک های قلیایی است. نمك كلسيمي اسيد چرب، اسيدهاي چرب غيراشباع را از دسترس ميكروارگانيسم هاي شكمبه خارج مي کند. با این حال، در PH هاي پايين تر از ٥، نمك هاي كلسيمي تجزيه شده و باعث آزاد سازي اسيدهاي چرب غير اشباع در محيط می شوند. به همين خاطر استفاده از اين چربي ها در دام هایی كه غلات زياد مصرف مي کنند و در معرض اسيدوز هستند مي تواند مضر باشد. از این رو، استفاده از این روش تنها در گله هایی که غلات کمتری مصرف می کنند توصیه می شود. بعد از کلسیمی شدن اسیدهای چرب، ترکیبی سخت حاصل می شود که بعد از پودر شدن می تواند در ترکیب خوراک دام مورد استفاده قرار بگیرد.

مزایای استفاده از روغن پالم در خوراک دام

اسیدهای چرب اشباع و بلند زنجیر برای منظور های مختلفی از جمله افزایش غلظت انرژی در جیره، افزایش مقدار چربی و تولید شیر و افزایش بازده خوراک در بدن دام، استفاده می شوند. علاوه بر این حتی در مواردی، افزایش مقدار پروتئین شیر نیز در پی استفاده از اسیدهای چرب اشباع گزارش شده است. اسید پالمیتیک نوعی اسید چرب اشباع است که به طور معمول در مکمل های چربی به کار گرفته می شود. بیشترین غلظت را در میان اسید های چرب شیر، پالمیتیک اسید دارد. 50 درصد اسید های چرب شیر از طریق سنتز دنوو در غده پستانی ساخته می شود، 40 تا 45 درصد از طریق جیره تامین می شود و کمتر از 10 درصد آن از بافت آدیپوز نشات می گیرد. پالمیتیک اسید هم از طریق سنتز دنوو و هم از تری آسیل گلیسرول های پلاسما تامین می شود که این تری آسیل گلیسرول ها از محل مواد موجود در خورا تامین می شود. منابع جیره ای اسید پالمتیک معمولا مقدار چربی شیر را افزایش می دهند و به عنوان منبع انرژی در دورانی که حیوان دچار توازن منفی انرژی است به کار گرفته می شوند تا ذخایر بدنی از دست رفته را جبران کنند. میانگین قابلیت هضم پالمتیک اسید در مطالعه دورین و فرلی در سال 1994، 77.1 درصد به دست آمده است. ترکیب اسید های چرب و مقدار چربی شیر گاو متاثر از مواد تشکیل دهنده خوراک حیوان است. بنابراین استفاده از موادی که سودمندی آن ها در جهت بهبود کیفیت شیر تولیدی و در نتیجه غذای انسان ثابت شده است، ضروری است. استفاده از اسیدهای چرب اشباع بخصوص پالمیتیک و استئاریک در جیره دام منجر به افزایش درصد چربی و مقدار شیر تولیدی می شوند. مطالعات محققین نشان داده است که استفاده از مکمل های چربی که مقدار بیشتری اسید پالمیتیک (C16:0) دارند، اثر بیشتری روی افزایش تولید شیر در مقایسه با آن هایی دارد که مقدار اسیدهای چرب با تعداد کربن بالاتر از جمله استئاریک (C18:0) دارند. همچنین نشان داده شده است که استفاده از اسید پالمیتیک بیشتر در جیره دام، منجر به افزایش چربی شیر و کاهش احتمال بروز مواردی که منجر به افت چربی شیر می شوند، خواهد شد. به نظر می رسد ترکیب بهینه C16:0 و C18:0 در جهت بهبود عملکرد شیردهی می تواند ترکیبی از این دو به نسبت 1:1 تا 2:1 از C16: C18 باشد. نزدیک ترین ترکیب به این نسبت ها در روغن پالم یافت می شود. به همین دلیل استفاده از روغن پالم بیشترین سودمندی را به عنوان منبع تامین انرژی در خوراک دام دارد.

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است، و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز، و کاربردهای متنوع با هدف بهبود ابزارهای کاربردی می باشد، کتابهای زیادی در شصت و سه درصد گذشته حال و آینده، شناخت فراوان جامعه و متخصصان را می طلبد، تا با نرم افزارها شناخت بیشتری را برای طراحان رایانه ای علی الخصوص طراحان خلاقی، و فرهنگ پیشرو در زبان فارسی ایجاد کرد، در این صورت می توان امید داشت که تمام و دشواری موجود در ارائه راهکارها، و شرایط سخت تایپ به پایان رسد و زمان مورد نیاز شامل حروفچینی دستاوردهای اصلی، و جوابگوی سوالات پیوسته اهل دنیای موجود طراحی اساسا مورد استفاده قرار گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *